De Staat van het Onderwijs 2022

De staat van het (reken)onderwijs

Afgelopen woensdag 13 april verscheen De Staat van het Onderwijs 2022, uitgevoerd door de Onderwijsinspectie. In dit rapport lees je de resultaten en cijfers binnen de onderwijssectoren over 2021, het jaar waarin de corona-effecten goed zichtbaar zijn.

Een belangrijk inzicht uit het onderzoek is de afname van rekenvaardigheid. Die afname zie je terug op alle niveaus. Vooral de instroom vanuit het basisonderwijs toont aan dat het lastig is op niveau te beginnen aan de middelbare schoolcarrière.

Kansongelijkheid

Eenmaal begonnen aan de onderbouw van het voortgezet onderwijs blijkt er weinig tijd te zijn voor rekenen. Door gebrek aan financiële middelen ontbreekt vaak de focus op rekenen. Het beschikbare lesmateriaal is onvoldoende of vergt meer ondersteuning dan voorhanden om de leerling te begeleiden door de lesstof. Leerlingen die thuis net dat beetje extra begeleiding krijgen of voor wie bijles in te kopen is, bereiken dat niveau wel. Maar hoe zit dat met leerlingen die deze luxe niet kennen?

Is er een oplossing?

Er zijn lichtpuntjes. COVID-19 zorgde voor meer zichtbaarheid voor digitale methodes. Zo bewijst SmartRekenen zich als uitstekende digitale methode die zowel de leerling als docent helpt om het rekenen op het juiste niveau te krijgen. Elke leerling krijgt tijdens het oefenen hints en feedback per stap en de opgaven passen altijd bij het niveau en het werktempo van de individuele leerling. De docent heeft inzicht in resultaten en kan zelfs de uitwerkingen van de leerlingen in een filmpje terugkijken. Zo is het voor een docent altijd zichtbaar waar een leerling net dat beetje extra aandacht nodig heeft of kan de docent de instructies eenvoudig afstemmen op de behoefte van iedereen in de klas.

Geld hoeft het probleem niet te zijn

Groot voordeel is ook dat de kosten voor SmartRekenen goed te overzien zijn, een licentie voor een jaar kost namelijk €13,95. Daarnaast kan rekenen ook als ‘bijspijkervak’ worden aangemerkt. Op die manier is financiering vanuit NP Onderwijs ook mogelijk.

Maar wij willen ook graag een bijdrage leveren. Niet alleen omdat het onverteerbaar is dat het rekenniveau zo achteruit gegaan is de laatste jaren, maar wij ook de mogelijkheid hebben om daar met elkaar wat aan te doen.
Daarom stellen wij alle basisscholen in de gelegenheid om hun leerlingen in het laatste jaar, 12 maanden lang met 70% korting gebruik te laten maken van de volledige digitale methode van SmartRekenen. 
Daarnaast bieden wij alle VO-scholen in Nederland die nog geen gebruik maken van SmartRekenen de mogelijkheid om voor het eerste jaar een volledige licentie aan te schaffen met een introductiekorting van 25%. 

Wil je meer weten over ons aanbod? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs of lees hier meer over SmartRekenen.

Zet jij met ons de volgende stap in rekenen?

3

Alles weten over SmartRekenen?

Neem contact op voor een presentatie bij u op school


Robin Mehl
opleidingsadviseur

Karin den Daas
Karin den Daas
opleidingsadviseur


Lilian van Schaik
opleidingsadviseur

Share This